Як вберегтися від квартирних крадіжок?

Facebook

Злодії до дрібниць вивчають розпорядок дня усіх мешканців облюбованої квартири, користуються системою спеціальних позначок, стежать за вікнами, показниками електролічильників тощо.

Одним словом, зломом квартир займаються професіонали, яких навряд чи зупинять стандартні засоби захисту.

Але, як показує досвід, вже один тільки факт наявності в будинку охоронної сигналізації змушує багатьох квартирних злодіїв відмовитись від скоєння злочину.

Як що ж здати квартиру під охорону для Вас надто дорого рекомендуємо провести збори мешканців будинку і вирішити питання про обладнання будинку засобами відео фіксації, це також в першу чергу відлякує злочинців.

Ми часто запрошуємо до будинку чи квартири малознайомих людей і ця безпечність є нашим першим ворогом. Ніколи не демонструйте де у вас в дома стоять гроші та прикраси. І взагалі не тримайте цінні речі та великі суми грошей в дома для цього є відповідні установи наприклад банки.

“Альпіністи”

Злочинці, за її словами, використовують найрізноманітніші методи – від відкриття замків підбором ключів до скелелазних мотузок.

Удаючи людей, які займаються утепленням фасадів, такі крадії спускаються до вікон, відтискають рами і таким чином потрапляють в квартиру. Причому їх жертвами можуть стати мешканці будь-якого поверху, кажуть у міліції.

Є злочинці, які, щоб безперешкодно проникнути в під’їзд, вдягаються в дорогі костюми. Вони приїжджають на дорогому авто, у руках можуть тримати великий букет квітів – а у ньому заховані відмички.

Як правило, професійний злочинець має зв’язку ключів, якими може відкрити будь-який замок.

За її словами, професіонал, який спеціалізується суто на квартирних крадіжках, може відкрити замок менш, ніж за хвилину.

Тому пані Мусташ радить ставити кілька замків чи кілька дверей, щоб на те, аби їх відкрити, був потрібен якийсь час. Так з’являється ймовірність, що в під’їзд або на поверх хтось прийде, злякає злочинців, і вони не доведуть справу до кінця.

У групі ризику перебувають усі: і багаті, і бідні.

Пані Мусташ розповідає, що недавно міліція затримала злочинну групу, яка забирала усе – аж до трусів і шкарпеток.

“Навіть якщо в квартирі немає нічого цінного, якщо вони (злодії. – Ред.) туди потрапили – обов’язково щось візьмуть”, – каже керівник прес-служби.

Насінина в дверях

Слід розрізняти крадіжки і пограбування: перші здійснюються таємно, коли мешканців немає вдома, другі – у їх присутності.

Пограбування передбачає більш серйозне покарання, і трапляються ці злочини значно рідше за крадіжки.

Отже, як злочинці визначають, що вдома нікого немає?

Якщо це денна крадіжка – продзвонюють домофони або перевіряють шпарини для замків, каже Юлія Мусташ.

Часто злодії діють із сьогодні на завтра: наприклад, розсипають землю перед квартирою і перевіряють, чи з’явилися сліди.

Можуть вставляти в двері насінину: якщо людина їх відчинить – насінина лусне чи випаде. Таким чином дізнаються про те, чи хтось заходив в квартиру.

Також стежать за вікнами – визначають квартири, у яких по кілька днів поспіль не вмикають світло.

Що ж до наклейок на поштових скриньках, які так стривожили дописувачів соцмереж, у міліції кажуть: про їхню появу знають.

Але не пов’язують їх із грабіжниками на сто відсотків.

“Переважно злочинці діють більш тихо, більш непомітно”, – каже пані Мусташ і припускає, що це може бути чийсь жарт.

Дружити з сусідами

Крадії часто активізуються влітку і на свята, коли люди роз’їжджаються на відпочинок, кажуть у міліції, і радять не розповідати про свої плани всім підряд.

Тому пані Мусташ радить подружитися з сусідами, особливо пенсіонерами, які часто бувають вдома.

Від’їжджаючи кудись надовго, можна попросити сусідку, щоб вона наглядала за дверима. Також можна дати родичам, знайомим чи сусідам ключі, щоб вони періодично заходили в квартиру, вмикали світло у різних кімнатах, створюючи враження, що в квартирі хтось є.

Врешті-решт, можна поставити систему сигналізації.

“Існує Державна служба охорони, спрацьовують вони дуже швидко – до п’яти хвилин максимум приїжджають на виклик”, – каже пані Мусташ.

“Найбільш дієвий спосіб захиститися – це хороші стосунки з сусідами, хороша сигналізація і хороший дорогий замок, бо з ним треба поморочитися”, – підсумовує вона.

Якщо можливості купити дорогий замок немає, правоохоронці радять купити кілька дешевших: чим більше – тим краще.

По гарячих слідах

Також у міліції закликають людей бути пильними.

10 квітня сайт МВС повідомив про те, що групу квартирних злодіїв затримали за допомогою одного киянина.

Чоловік подзвонив до райвідділку і поділився підозрами: кілька днів поспіль до будинку, в якому він живе, приїжджають чоловіки на машині і щось видивляються.

Оперативники почали відпрацьовувати цю інформацію, і щойно злодії вчинили крадіжку в будинку, названому чоловіком, їх затримали.

Юлія Мусташ каже, що по гарячих слідах розкривається 90% крадіжок – наприклад, коли злочинців хтось побачив чи почув.

Водночас вона визнає, що якщо вас пограбували якийсь час назад – шанси розкрити злочин невеликі.

Надія Козак ставиться до того, що злодіїв у її випадку знайдуть, дуже скептично.

“Міліція до мами моєї прибула аж пізно ввечері і до інших так само. Хоча дільничий пункт стоїть у сусідньому дворі”, – скаржиться вона.

Як убезпечитись від крадіжок – поради міліції

1. Не залишати ключі від квартири в “обумовленому місці” (під килимком, на коробці дверей тощо), не передавати їх стороннім особам.

2. Загубивши хоча б один із ключів, терміново міняти замок чи циліндровий механізм.

3. Не зберігати в квартирі в одному місці значні суми грошей, ювелірні вироби. Обмежити коло людей, яким відомо про цінності у вас вдома.

4. Пам’ятати, що найчастіше злочинці шукають гроші у шафах під постільною білизною, сервантах, книгах, одязі, вазах, у побутових приладах на кухні.

5. Якщо ви самі вдома, не впускати в квартиру незнайомих осіб, особливо вночі. Попередити про це дітей.

6. Виходячи з квартири, зачиняти вхідні двері на всі замки.

7. Обирати двері, звертаючи увагу на їхню товщину і вагу. Дверей має бути двоє. Замки повинні бути різних типів, а петлі – заховані всередину, щоб злодії не могли підважити їх ломом. Якщо двері мають недостатню товщину листкового заліза, то навіть найбільш надійні замки можна вирізати, відкриваючи їх, як консервну бляшанку.

8. Потоваришувати з сусідами, особливо пенсіонерами, які, перебуваючи вдома, зможуть періодично наглядати за вашою оселею.

9. Встановити систему сигналізації.

Джерело: сайт Міністерства внутрішніх справ